Ett par trädgårdsprojekt jag blivit engagerad i ... Ulleråker


 
Trädgårdskonsten är en del av mitt kreativa liv. De trädgårdar jag blivit mest engagerad i har jag gradvis allt mera växt in i, eller de har växt in i mig.
 
Den ena av dessa trädgårdar har förr varit rastgård för de intagna på en "stormavdelning" vid Ulleråkers sjukhus (numera nedlagd och lokalerna ombyggda till hyreslägenheter). Mer om Ulleråkersträdgården här nedan.
 
Den andra är en kringbyggd gård; omgiven av lokaler som varit en "skyddad verkstad" och numera ägs och brukas av Uppsala Waldorfskola. Läs mer om trädgården i Håga.
Vinca minor vid träd

Ovan: Vinca minor  tål skuggan och torkan under ett träd


 
Det började med...
En parkanläggning på en muromgärdad gård (förr i tiden rastgård för mentalpatienter) i anslutning till min bostad. Här fick jag genom en intresserad hyresvärd möjlighet att utföra ett trädgårdsprojekt. Platsen var grovplanerad men saknade charm tyckte jag. Där fanns stora gräsytor och flera imponerande lövträd, men egentligen inga rumsbildande element.
 
Jag fick resurser att plantera friväxande häckar och anlägga planteringar med perenner och barrväxter. Totalt handlade det om ett hundratal vedartade växter och ännu fler perennplantor.
 
Dessutom byggde jag ett par kraftiga fristående spaljéer som småblommig klematis fick klänga i.
Spaljé med klematis

Ovan: Kronklematis på en av mina spaljékonstruktioner, i september


 
En av fördelarna med fristående spaljéer är att de omedelbart blir rumsbildande. Och effekten förstärks när de dessutom hunnit bli överväxta med klängväxter. Här har det gått några år, och klematisplantorna har klätt träkonstruktionen med en päls av slingrande rankor.
 
Denna klematis, sorten "Ballet Skirt", blommar rikt i rosa på våren och får sedan dekorativa silvervita fröställningar som sitter kvar långt in på vintern.
 
Eftersom småblommig klematis vanligen blommar på fjolårsskotten behöver man inte klippa ner den för att få rik blomning. Det måste man däremot som regel göra med storblommiga sorter, då de tenderar att blomma på årsskotten.
 
Därför är det en bra idé att hålla sig till småblommig klematis om man, som på bilden ovan, vill klä in en hel spaljékonstruktion med rankor — och dessutom slippa arbetet med att klippa ner allt varje år.
Vitbrokig kornell

Ovan: Vitbrokig kornell


 
Det finns åtskilliga arter av lövfällande buskar med dekorativa egenskaper, bland annat olika korneller; Cornus. Vitbrokig kornell är en lättodlad buske som lyser upp skuggiga platser med sitt ljusa bladverk, och som jag därför har använt mig av en del. Denna kornell kan bli ungefär tre meter hög.
 
En mer kompakt växande form med namnet "Ivory Halo" rekommenderas. Den blir mycket tät, och höjden stannar vid sådär en och en halv meter.
Rosen 'Lykkefund'

Ovan: Den starkväxande rosen "Lykkefund", som jag här spaljerat mot en mur


 
Rosor är ett kapitel för sig. Jag har periodvis varit oerhört förtjust i dessa taggiga buskar, men är numera mer avvaktande. Sorten "Lykkefund"; en spontan hybrid med honungsrosen Rosa helenae som en förälder, är en av de få rosor som jag numera skulle bry mig om att plantera.
 
Problemet med de flesta förädlade rosor är att det kostar mer än det smakar att odla dem. Och det gäller ofta även "gammaldags" sorter. En av de buskrosor jag haft minst bekymmer med är en modern remonterande sort, "Bonica".
Ros: Isfahan

Ovan: Gammaldags ros, sorten "Isfahan"


 
Denna ros härstammar som namnet antyder från Iran. Min erfarenhet av "Isfahan" är att den långtifrån är så tålig som det påstås i en del roslitteratur — skriven av "experter". Jag planterade drygt ett tiotal buskar baserat på sortens goda vitsord, men hälften tog sig dåligt och fick ersättas med annat.
 
Liksom flera andra ros-sorter tenderar den att växa spretigt och oskönt, och måste ständigt hållas efter med sekatören. Blomningen är mycket vacker, men varar endast några veckor i juli.
Tulpaner i plymspirea

Ovan: Tulpaner i plymspirea


 
Plymspirean är en tålig och kraftfull perenn som blommar runt midsommar. Här har jag låtit den bilda inramning för en grupp tulpaner. När dessa så småningom vissnar döljs de av den snabbt växande plymspireans bladverk.
Snöbärsbuske intill ett träd

Ovan: Snöbärsbuske planterad intill ett stort träd


 
Snöbär är en av dessa buskar som planteras överallt på gemensamma ytor i bostadsområden och kan tyckas trivial; men här har jag ändå valt att använda den. Orsaken är att snöbärsbuskar har förmågan att trivas i riktigt svåra lägen — som här, alldeles vid roten av en stor gammal lönn.
 
Busken ingår i en liten plantering runt trädets fot, som jag avgränsat med en kant av smågatsten.
Skulptur vid mur

Ovan: Skulptur vid mur


 
Jag ville liva upp ett enformigt parti av gården, och gjorde en skulptur i målat trä. När det blåser pendlar den blå skivan fram och åter.
 
I förgrunden en av mina spaljékonstruktioner.

Trädgårdsskulptur

Skulptur i trädgård...


 
En trädgårdsskulptur kan vara enkel. Här satte jag en utvald rundslipad sten på egentillverkad hög träsockel.
 
I denna upphöjda position blir den upphittade stenen med ens mera betydelsemättad.

Havtorn med frukter

Ovan: Havtornsbär är dekorativa och vitaminrika


 
Jag planterade ett par havtornsbuskar i mager eländig jord. De har trivts bra och ger massor av dekorativa frukter varje höst, till glädje för skatorna som sätter i sig vartenda bär.
 
Havtorn trivs i den sämsta jord men tål inte skugga. Tyvärr sänder den ut rotskott, som kan dyka upp flera meter från moderplantan.

Spaljé i snö

Ovan: Och så blev det vinter...


 
Trädgårdens former reduceras till abstrakta mönster, som på en tuschteckning.

 
Kontakt | Sajtkarta