Boktips: Några trädgårdsböcker jag vill rekommendera.


 
Det finns massor av trädgårdsböcker, och jag har läst åtskilliga. Ändå finns det säkert en del jag inte sett. Jag föredrar sådana böcker som tar sig själva och ämnet på allvar, och verkligen förmedlar något av värde. Här nedan recenserar jag några av den sorten.

Om trädgårdsdesign i Sverige - den bästa trädgårdsbok jag läst.


 
Trädgårdsdesign-bokJag köpte Trädgårdsdesign för en vackrare hemträdgård, av Ann-Christin och Dan Rosenholm, våren 2006; och återvänder gång på gång till boken för idéer och inspiration. Det är en vackert producerad bok med hårda pärmar, utgiven på Bonniers förlag.
 
Bokens huvudtema är förstås trädgårdsplanering, men där finns även åtskilligt med utmärkt information om växtval. Den grundliga diskussion om trädgårdens form, som bildar bokens röda tråd, är både kunnigt skriven och spänstigt formulerad. Dessutom är boken generöst späckad med vackra och instruktiva fotografier från olika svenska trädgårdar; de fungerar som exempel på olika designprinciper.
 
Bildmaterialet är av mycket hög klass och man får spännande inblickar i trädgårdar från Skåne och ända upp till Polcirkeln. Förutom de givna slagnumren, tex. Norrvikens trädgårdar, Gunnar Martinssons trädgård på Ven, och Sven-Ingvar Anderssons trädgård i Södra Sandby, har paret Rosenholm dessutom lyckats snoka rätt på ett antal riktiga pärlor bland mindre kända privata trädgårdar, fördelade över hela landet.
 
Där finns tex. en mycket personlig och fascinerande trädgård i tre etager med sydländskt utseende — i en sluttning med norrläge utanför Sundsvall! Att man på en sådan plats lyckats skapa en trädgård med smått tropisk känsla är närmast ett mirakel, och dess blotta existens är en utmaning och en inspirationskälla.
 
Denna bok borde läsas av alla som har några trädgårdsambitioner; av var och en som vill åstadkomma något med sin trädgård utöver en trivial gräsmatta. Här får läsaren bland annat en genomgång av olika stilar; i kapitel med rubriker som "Romantiska trädgårdar", "Sparsmakad elegans" och "Orientalisk inspiration".
 
Jag vet inte om boken ännu finns kvar i bokhandeln när jag skriver detta (såg den häromdagen i en bokhandel, fast nu i någon slags sorgligt nedbantad miniatyrversion — kristidsversion?), men om inte bör den gå att låna hem från välsorterade bibliotek — eller försök komma över den på något antikvariat.
 
Trädgårdsdesign för en vackrare hemträdgård bör bli en klassiker!

Funderar du på att bygga en trädgårdsdamm? Läs då denna bok först!


 
Sten-vatten-växterSten, vatten, växter är skriven av en framstående konstnär — en konstnär som arbetar med sten, växter och framförallt vatten. Helge Lundström prövar gärna sina krafter på stora offentliga anläggningar, bland annat har han stått för restaureringen av delar av Pildammsparken i Malmö.
 
I denna bok får man en fascinerande inblick i hans arbetsmetoder. Exempelvis använder han nästan aldrig den annars överallt rekommenderade gummiduken, utan gjuter istället sina dammkonstruktioner i armerad betong.
 
Det finns flera nackdelar med att använda gummiduk, bland annat att det lätt går hål i den. Så gick det när Uppsala Waldorfskola försökte anlägga en näckrosdamm; och läckorna ledde till att man lade sitt dammbygge på hyllan. Genom att vi istället använder Helge Lundströms teknik räknar jag med att dammprojektet ska bli framgångsrikt — se Egna projekt.
 
Jag har läst några andra böcker om konsten att bygga vattenanläggningar, och alla verkar amatörmässiga vid sidan om Helge Lundströms bok! Sällan möter man en person som är en verklig mästare inom sitt område, och dessutom delar med sig av sitt unika praktiska kunnande på ett lättfattligt sätt.
 
Boken är tyvärr utgången på förlaget, men jag lyckades själv komma över den på ett antikvariat. Gör som jag, efterlys boken på www.antikvariat.net.
 

 
Kontakt | Sajtkarta